Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump kan ge stor besparing i mindre, välisolerade villor. Här tipsar vi om Ventec, den perfekta frånluftsvärmepumpen för utbyte - och vi förklarar mer om hur en frånluftsvärmepump fungerar. Läs om teknikens för- och nackdelar samt frågan om kostnad och pris.

Ventec - rätt val när du ska byta frånluftsvärmepump

Ventec är framtagen speciellt för dig som ska byta ut din gamla frånluftsvärmepump. Smidig installation, användarvänlig färgpekskärm, rostfri varmvattenberedare, och ger dessutom extra mycket varmvatten.

 

LÄS MER OM VENTEC

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

Den utvinner energi ur ventilationsluft som transporteras ut ur ditt hus med hjälp av värmepumpens inbyggda frånluftsaggregat. Den suger ut den uppvärmda luften inifrån ditt hus och tar vara på den energi som finns i denna luft. Energin används för att producera värme och varmvatten.

Om du inte kan borra efter bergvärme eller gräva för jordvärme så kan en frånlufsvärmepump vara ett alternativ för dig.

Det är också det naturliga alternativet när du ska byta ut en gammal frånluftsvärmepump.

En frånluftsvärmepump kan mer än halvera uppvärmningskostnaden för en villa eller ett fritidshus. Hur stor besparingen blir beror på husets storlek, planlösning och var i landet det ligger. För att få en exakt kalkyl – kontakta din närmaste Thermia-återförsäljare.

Fördelar och nackdelar med frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepump - fördelar:

Ekonomiskt: Kan mer än halvera dina uppvärmningskostnader för villan eller fritidshuset.

Flexibelt: Ett bra alternativ för dig som inte vill eller får borra för bergvärme eller gräva för jordvärme vid nybyggnation.

Lägre pris: Investeringskostnaden är lägre än med bergvärme och jordvärme, men tänk på att även besparingen är betydligt mindre.

Förnybart: Frånluftsvärme utvinner energi ur den inomhusluft som ventileras ut från huset.

Inga tillstånd: Normalt ingen anmälningsplikt till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Frånluftsvärmepump - nackdelar:

Besparing: Besparingen blir inte lika stor som med till exempel bergvärme eller jordvärme.

Risk för kallras: Värmepumpen suger ut frånluft. Tilluft kommer i friskluftsventiler, vilket riskerar att ge upphov till kallras under den kalla årstiden.

Kräver visst underhåll: En frånluftsvärmepump behöver lite mer tillsyn än till exempel en bergvärme- eller jordvärmepump. Det handlar främst om värmepumpens filter, som behöver bytas eller rengöras en gång per år.

Begär offert

Vi tar alltid helhetsansvar för installationen av din värmepump. Vi hjälper dig även att beräkna ROT och din framtida besparing.

Jag vill begära offert

Fyll i formuläret så blir du snart kontaktad!

(* = obligatoriskt att fylla i)

1 av 4

Vad kostar en frånluftsvärmepump?

Det exakta priset för din frånluftsvärmepump är beroende av just dina förhållanden. Frånluftsvärmepumpen är en billigare lösning än bergvärme eller jordvärme, eftersom man slipper kostnader för att borra eller gräva.

Det är dock viktigt att komma ihåg att den löpande besparingen för en frånluftsvärmepump inte är lika hög som för bergvärme eller jordvärme.

På längre sikt kan bergvärme eller jordvärme vara en bättre investering. Be din Thermia-återförsäljare om en jämförande kalkyl innan du tar ditt beslut!

De flesta Thermia-återförsäljare erbjuder dig även att installera direkt, men betala månadsvis. Läs mer om att delbetala i din egen takt.

Att installera eller byta en frånluftsvärmepump

Processen för att installera en frånluftsvärmepump är lite enklare än exempelvis en bergvärmeinstallation. När det är dags att byta frånluftsvärmepumpen är detta också smidigt och enkelt. Här förklarar vi hur det går till.

Vanliga frågor om frånluftsvärmepumpar

Ofta återkommer samma frågor från våra kunder. Vi har därför listat de vanligaste om frånluftsvärmepumpar. Kanske finns svaret du söker här?

Kostnadsfri rådgivning

Funderar du på att skaffa frånluftsvärmepump eller annan värmepump? Din lokala Thermia-återförsäljare hjälper dig med helt kostnadsfri rådgivning.