Det finns olika sätt att mäta effektiviteten hos en värmepump. Här går vi igenom de olika värden som du kan stöta på, och vad som är viktigt att tänka på.
Bland annat får du reda på varför COP och SCOP inte alltid ger en rättvisande bild av hur effektiv en värmepump är. Och varför istället SPF-värdet ger dig den bästa uppskattningen på vilken värmepump som kommer ge dig störst besparing i just ditt hem.
COP (Coefficient of Performance)
Tidigare användes ofta COP (Coefficient Of Performance), även kallat värmefaktor eller verkningsgrad, för att beskriva hur mycket värme som en värmepump klarar av att leverera i förhållande till hur mycket el som går åt för att utvinna den.
Om en viss värmepump till exempel har värmefaktor 4 betyder det att den kan producera fyra gånger så mycket värmeenergi som den tillförda elenergin. Exempel: En insats av 1 kWh (kilowattimme) el resulterar i 4 kWh värmeenergi. Den utvunna energin utgör då alltså tre fjärdedelar.
Nackdelen med detta mätvärde är att det endast beskriver hur effektivt värmepumpen arbetar i ett specifikt driftfall. Det här innebär att COP inte ger ett rättvisande värde på hur värmepumpen arbetar under verklig drift, dvs då utetemperaturen varierar och med olika förutsättningar i hushållet.
SCOP (Seasonal COP)
SCOP-värdet, som även kallas årsvärmefaktor eller årsverkningsgrad, anger värmepumpens effektivitet sett över ett helt år och avser enbart husuppvärmning (energiåtgången för varmvattenproduktion räknas alltså inte med).